מאז ארעה השואה עברו שנים רבות, אבל עם ישראל הבטיח לעצמו שאת המלחמה הזו הוא לעולם לא ישכח. הוא ימשיך להעביר את הזיכרון הלאה לדור הבא, ומסעות בני נוער, מבוגרים, סטודנטים וחיילים לפולין הם חלק מאותה התחייבות של העם היהודי לעצמו. מדובר במסע לא פשוט ורבים נוטים ליצור במהלך הביקור במחנות ההשמדה יומן מסע לפולין, שמתעד אך גם עוזר לעבד את כל המראות והחוויות.
 
מערכת החינוך בישראל מוציאה עשרות משלחות של בני נוער לפולין ומצליחה להמחיש בצורה הטובה ביותר את הטרגדיה שהתרחשה שם, לפני לא כל כך הרבה שנים. והרי זה אירוע שכל כך קשה לתפוס אותו. יומן מסע לפולין מאפשר לתלמיד ליצור, אמנם, תיעוד, אך הוא גם כלי מצוין לעיבוד והפנמת המידע הרב שמועבר במסע המיוחד הזה, והוא למעשה משמש גם מעין כלי תרפיותי. יתרה מכך, אם תעיינו ברשימת הציוד שמשרד החינוך מציע להצטייד בו לצורך המסע לפולין תגלו מהר מאוד שאריזת יומן מסע לפולין הוא אחד מהם. משרד החינוך, למעשה, מבקש מבני הנוער לקחת יומן מסע לפולין ובו לתעד רגשות, תחושות והתרשמויות, על מנת שלאחר מכן יוכלו בני הנוער לפתוח בדיון קבוצתי. כמו כן, משרד החינוך אף מבקש מתלמידים שיש להם קרובים שהיו או נספו בשואה לצרף את הסיפור האישי שלהם, במטרה לחלוק אותו עם שאר חברי הקבוצה. כך שלצד, בגדים חמים, פנס, מים, מעיל ובגדים חמים, תמיד תמצאו גם בקשה מפורשת להביא יומן מיוחד לתיעוד המסע בפולין.

על המסע לפולין

המסע לפולין הוא בבחינת בחירה. לא כל תלמיד חייב לנסוע לפולין, משרד החינוך מאפשר לתלמידים לבחור באם לנסוע או לא, וכמובן שגם להורים של התלמידים יש מה לומר בנושא. כך או כך, זו בחירה מודעת ולא כפיה שנגזרת מלמעלה. ואכן לא כל התלמידים בוחרים בהזדמנות זו.
במהלך המסע מגיעים התלמידים למחנות השמדה, ובראשם אושוויץ. מחנה ההשמדה אושוויץ הוא מבין החשובים ביותר והמזעזעים ביותר, ובו התרחש רצח שיטתי של יהודים בתקופת מלחמת העולם השניה. כך ששום יומן מסע לפולין לא יהיה שלם ללא ביקור באושוויץ. ביקורים בערים כמו קרקוב, ורשה ולובלין חושפים א התלמידים לחיים של יהודים במחנות.
 
במהלך המסע לפולין מבקרים התלמידים בבתי קברות ובמחנות מוות כמו טרבלינקה ומיידנק. טקסים נערכים במהלך המסע הזה ואחד מן הדברים היפים שחווים בני הנוער במסעם הוא הדיאלוג עם בני נוער מפולין. המפגש עם בני קבוצת השווים להם מאפשר להם לשאול שאלות, לקבל תשובות וכאשר זה מתווסף לשיחות שמקיימים לאורך כל המסע עם החברים למשלחת ועם המורים והמדריכים – הרי שמסע זה הופך לתהליך של התבגרות והתחברות למורשת ולשורשים.
השארת תגובה